x
Y Ü K L E N İ Y O R
Sıkça Sorulanlar | Araç Değer Kaybı Tazminatı Başvuru Merkezi | Kaza Çözümleri

Sıkça Sorulanlar

  • Araç Değer Kaybı Ücreti Nasıl Alınır?
    Kazadan sonraki 15 gün içinde kusurlu tarafın sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketinin başvuruyu reddetmesi veya yetersiz ödeme teklif etmesi durumunda, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurulabilmektedir. Komisyon sürecinde, dosya hakeme tevdi edildikten sonra 4 ay içinde karar verilmesi zorunludur.
  • Değer Kaybı Ödemesi Ne Kadar Sürede Yapılır?
    Sigorta şirketi, yazılı başvurudan itibaren 15 gün içinde ödeme yapmak zorundadır. Ancak, sigorta şirketleri genellikle eksik evrak bahanesiyle süreci uzatabilmektedir. Gerçek meblağdan daha az ödeme yapmayı tercih etmektedir. Bu durumda, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurulabilir ve süreç ortalama 6 ay içinde sonuçlanmaktadır.
  • Araç Değer Kaybı Tramere İşlenir mi?
    Araç değer kaybı ücreti, hasar kaydı olarak tramere işlenmez. Tramer kaydı genellikle aracın geçmişindeki kaza ve hasarları içermektedir. Değer kaybı tazminatı ayrı bir ödeme kalemidir.
  • Değer Kaybı Ödemes Neden Reddedilir?
    Araç değer kaybı talepleri, tek taraflı kazalar, %100 kusurlu olunması, basit onarımlar, tekrarlanan veya önceden hasarlı bölgeler gibi durumlarda reddedilebilmektedir. Eksik belgeler, araç satışı sonrası başvuru ve 2 yıllık zamanaşımı süresinin aşılması da ret nedenlerindendir. Talebin kabul edilmesi için eksiksiz belgelerle ve zamanında başvuru yapılması önemlidir.
  • Hasar Farkı Tazminatı Kimden Alınır?
    Hasar Farkı Tazminatı kusurlu aracın sigorta şirketinden talep edilmektedir. Onarım kararını veren sigorta şirketi olduğundan, tazminat davası da doğrudan bu şirkete açılmaktadır. Sigorta şirketine yapılan yazılı başvuruya 15 gün içinde cevap alınamaması veya eksik ödeme yapılması durumunda, yasal yollara başvurulması gerekmektedir.
  • Hasar Farkı Tramere İşlenir mi?
    Hasar farkı ödemeleri tramere işlenmez. Değer kaybı ücreti de benzer şekilde tramere hasar değer kaydı olarak kaydedilmemektedir. Bu durum, aracın ileride satılması durumunda piyasa değerini olumsuz etkileyecek bir kayıt oluşturmaması açısından araç sahipleri için avantaj sağlamaktadır.
  • Araç Mahrumiyet Bedeli Kimden Alınır?
    Araç mahrumiyet bedeli, kazada tam (%100) kusurlu olmayan araç sahibi tarafından talep edilebilmektedir. Bu tazminat, kusurlu aracın sahibinden ve sürücüsünden istenmektedir. Kusurlu araç sahibi ve sürücüsü bu zarardan birlikte sorumludur. Önemle belirtilmelidir ki, araç mahrumiyet bedeli Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS) yani zorunlu trafik sigortası kapsamında değildir. Bu nedenle sigorta şirketleri, araç mahrumiyetinden doğan zararlardan sorumlu değildir.

Bülten Aboneliği